Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Sahatavaran hinta nousee rajusti

12.05.2021

Sahatavaran hinta nousee huimasti ja paikoin siitä on Suomessa jo akuutti pula – ”On tullut viime aikoina epätoivoisia soittoja”

Jos puumarkkinoiden tilanne ei vakaudu, saatetaan Suomen sahatavarassa hätyytellä pian ennätyshintoja.

Edellinen huippu hinnoissa nähtiin vuonna 2018, kun vientihinnat kävivät parhaimmillaan noin 210 eurossa kuutiolta.­

9:35 | Päivitetty 10:48

Maailman tuotantoketjut ovat sekaisin koronapandemian vaikutusten ja yllättävien kysyntäpiikkien seurauksena.

Yksi kevään ilmiöistä on ollut pula sahatavarasta. Yhdysvalloissa puun hinta on moninkertaistunut muutamassa kuukaudessa, kun kysyntä on ylittänyt tarjonnan.

HS:n haastattelemien puurakentajien ja Sahateollisuuden mukaan puun hinta on kohonnut nopeasti viime kuukausina myös Suomessa.

Toimitiloja ja asuntoja rakentavan Lehto Groupin hankintajohtajan Riku Isosuon mukaan puun hinta on noussut kevään aikana merkittävästi.

”Meidän tehtaamme ovat pyörineet toistaiseksi normaalisti, mutta ei sitä puuta tosiaan liikaa saatavilla ole.”

Isosuon mukaan Lehto on varautunut puun hinnannousuihin kasvattamalla varastojaan kevään aikana.

”Eräs alan konkari sanoi minulle vastikään, ettei ole nähnyt vastaavaa puun hinnannousua yli 30 vuoteen”, Isosuo sanoo

Sahateollisuus ry:n projektipäällikkö Kari Perttilä vahvistaa, että puutavarassa on nyt myyjän markkinat.

”Kyllähän se hintakehitys hyvältä näyttää.”

Perttilän mukaan puutavaran kysyntä oli kohtuullista jo viime vuonna koronan vaikutuksista huolimatta.

Hänen mukaansa puun kysyntä kääntyi nousuun viime vuoden lopulla ja hinnat ovat nousseet samaa tahtia. Kysyntä on entisestään vahvistunut kevään aikana. Puutavarasta on paikoittain jo suoranaista pulaa.

”Meillekin on tullut viime aikoina epätoivoisia soittoja, joissa on kyselty puun perään. Sellaista tapahtuu ehkä kerran kymmenessä vuodessa”, Perttilä kuvaa markkinatilannetta.

Suomen puutavaramarkkina on sidoksissa kansainväliseen kehitykseen. Sahateollisuuden tilastojen mukaan lähes neljä viidesosaa Suomen sahatavarasta on mennyt viime vuosina ulkomaille.

Logistiikkaketjut ovat menneet koronan seurauksena monin paikoin uusiksi. Yhdysvalloissa puuteollisuus ei osannut varautua viime vuoden kotoilu- ja nikkarointi-innostukseen. Sen seurauksena Yhdysvaltoihin on viety viime vuodesta alkaen varsinkin keskieurooppalaista puuta, Perttilä kertoo.

”Nyt näyttää siltä, että suomalaista puuta viedään Keski-Eurooppaan.”

Viime kuukausina rakentaminen on kääntynyt vahvaan nousuun Yhdysvalloissa ja puusta on siellä akuutti pula. Sahatavaran hinta on moninkertaistunut muutamassa kuukaudessa ennätystasoille.

Yhdysvaltain raaka-ainemarkkinoilla sahatavarafutuurien kovin hintarykäys alkoi helmikuussa ja on jatkunut viime päiviin saakka.

Miten paljon puun hinnat ovat nousseet Suomessa kevään aikana?

Tullin viimeisimmät vientitilastot ovat helmikuulta. Niiden perusteella Suomessa sahatavaran hinnannousu on paljon maltillisempaa kuin Atlantin toisella puolella.

Tullin tilastojen mukaan sahatavaran vientihinta oli helmikuussa reilut 200 euroa kuutiolta. Viime syksynä hinnat liikkuivat alle 170 eurossa.

HS:n haastattelemat asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että puun hinta on noussut kevään aikana vielä selvästi Tullin viimeisimmistä tilastoista.

”Ensimmäiset merkit hintojen noususta tulivat marraskuussa. Nyt eräässä projektissamme puumateriaalien kustannukset ovat nousseet 40 prosenttia ensimmäisestä arviostamme”, Puurakentajat Groupin toimitusjohtaja Mikko Leino kertoo.

Leino arvioi, että jotkut rakentajat voivat ajautua ongelmiin projektiensa kanssa, jos eivät ole varautuneet hintojen nousuun.

Jos puumarkkinoiden tilanne ei vakaudu, saatetaan Suomen sahatavarassa hätyytellä pian ennätyshintoja.

”Sahamarkkinoilla on perinteisesti seitsemän laihaa vuotta ja sitten seitsemän lihavaa kuukautta. Kenties tällä kertaa nousu kestää syksyyn asti”, Leino sanoo.

Miten korkeiksi sahatavaran hinnat voivat vielä nousta?

Jotain suuntaa hintojen kehityksestä voi hakea sahatavaran hinnoista 2000-luvun aikana. Edellinen huippu hinnoissa nähtiin vuonna 2018, kun vientihinnat kävivät parhaimmillaan noin 210 eurossa kuutiolta. Jos alalta kuuluvat viestit pitävät paikkansa, hinnat ovat jo nyt tuota korkeammalla, eikä kysyntä osoita laantumisen merkkejä.

”Nyt taidetaan mennä vuoden 2018 huipuista ohi niin, että heilahtaa”, arvioi Sahateollisuuden Perttilä.

Sitä edeltävä hintapiikki sahatavaran vientihinnoissa oli vuonna 2007, jolloin vientiin päätyneen mäntysahatavaran kuutiohinta kävi hetkellisesti 250 eurossa. Perttilä pitää mahdollisena, että hinnat nousevat noille tasoille kesän aikana, mutta syksyllä hintakehitys tasaantunee.

Puurakentajat Groupin Leino pitää kysyntää niin kovana, että hinnat voivat kohota vielä merkittävästi. Hän veikkaa, että hinnat voivat nousta loppukesän aikana 300 euroon kuutiolta. Se tarkoittaisi sahatavaran hintojen kaksinkertaistumista viime vuoden pohjalukemista.

”Toivottavasti tämä veikkaus menee pieleen ja hinnat taittuvat jo sitä ennen.”

Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen ei suostunut kommentoimaan millään tavalla puumarkkinoiden tilannetta.

12.05.2021Sahatavaran hinta nousee rajusti
17.02.2021Metsissä on kiinni enemmän rahaa kuin pörssissä
05.10.2017PTT: Puun kysyntä kasvaa - puukaupat vilkastuvat
24.02.2017Metsän tuotoissa hurjat erot!
12.01.2016Klapikeisarin 4. noutopiste Perhoon
11.06.2013Metsäuutisia